Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Za nami 8 edycja targów Smaki Regionów w Poznaniu!

29.09.2016

Targi SMAKI REGIONÓW odbywały się w dniach 24-27 września br. Wydarzenie to, oprócz faktu odbywania się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.Organizatorzy eventu – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. 

Wystawcami były poszczególne województwa, które na swoich stoiskach prezentowały ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych. Małopolskę na targach reprezentowali: Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów GAZDOWIE – produkująca oscypki, bryndzę podhalańską i inne sery góralskie, Tłocznia Maurer – producent naturalnych, ekologicznych soków, syropów i nalewek owocowych, AGROWIT – producent tradycyjnej charsznickiej kapusty kiszonej, Sądecki Bartnik – wytwórca tradycyjnych miodów, browar regionalny „Tenczynek”, producent naturalnych cydrów „Smykan”, wytwórnia wędlin GAWOR z Podstolic, Pstrąg Ojcowski, Spiżarnia Doliny Karpia, producent sosów TARSMAK, winnica ZADORA, gospodarstwo ekologiczne Artura Kisiela prezentujące różnorakie zioła.

W niedzielę 25 września br. podczas uroczystego rozpoczęcia Targów Samki Regionów 2016 zostały wręczone Medale Targów Smaki Regionów. Otrzymały go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.  Do producentów z Małopolski powędrowało ich aż 4. W tym roku do konkursu zgłoszono 90 produktów, a w kapitule konkursowej zasiadał  Wojciech Kozak, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego.

Medale Targów Smaki Regionów z naszego województwa otrzymali:
Tatrzańsko- Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” za  Pieczoną jagnięcinę podhalańską.
Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel za Pstrąga Ojcowskiego Potokowego.
Tłoczni Maurer, Krzysztof Maurer za Wino agrestowe.
Agro- Wit Agnieszka Malinowska  za Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej.

Tego samego dnia zostały również wręczone KULINARNE PERŁY, czyli nagrody XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O16”. Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji na stronie: www.produktyregionalne.pl.
XVI edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów - PERŁY 2016” z Małopolski otrzymał min. Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za kiełbasę piaszczańską.

 


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009