Za nami 8 edycja targów Smaki Regionów w Poznaniu!
Targi SMAKI REGIONÓW odbywały się w dniach 24-27 września br. Wydarzenie to, oprócz faktu odbywania się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.Organizatorzy eventu – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski.
Wystawcami były poszczególne województwa, które na swoich stoiskach prezentowały ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych. Małopolskę na targach reprezentowali: Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów GAZDOWIE – produkująca oscypki, bryndzę podhalańską i inne sery góralskie, Tłocznia Maurer – producent naturalnych, ekologicznych soków, syropów i nalewek owocowych, AGROWIT – producent tradycyjnej charsznickiej kapusty kiszonej, Sądecki Bartnik – wytwórca tradycyjnych miodów, browar regionalny „Tenczynek”, producent naturalnych cydrów „Smykan”, wytwórnia wędlin GAWOR z Podstolic, Pstrąg Ojcowski, Spiżarnia Doliny Karpia, producent sosów TARSMAK, winnica ZADORA, gospodarstwo ekologiczne Artura Kisiela prezentujące różnorakie zioła.
W niedzielę 25 września br. podczas uroczystego rozpoczęcia Targów Samki Regionów 2016 zostały wręczone Medale Targów Smaki Regionów. Otrzymały go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów. Do producentów z Małopolski powędrowało ich aż 4. W tym roku do konkursu zgłoszono 90 produktów, a w kapitule konkursowej zasiadał Wojciech Kozak, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego.
Medale Targów Smaki Regionów z naszego województwa otrzymali:
Tatrzańsko- Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” za Pieczoną jagnięcinę podhalańską.
Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel za Pstrąga Ojcowskiego Potokowego.
Tłoczni Maurer, Krzysztof Maurer za Wino agrestowe.
Agro- Wit Agnieszka Malinowska za Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej.
Tego samego dnia zostały również wręczone KULINARNE PERŁY, czyli nagrody XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O16”. Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji na stronie: www.produktyregionalne.pl.
XVI edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów - PERŁY 2016” z Małopolski otrzymał min. Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za kiełbasę piaszczańską.