Małopolscy producenci docenieni w Poznaniu!
Targi SMAKI REGIONÓW odbywały się w Poznaniu w dniach 19-22 września br. są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności, przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, oprócz faktu odbywania się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.
Organizatorzy tego eventu – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski.
Wystawcami są tutaj poszczególne województwa, które na swoich stoiskach prezentują ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych. Małopolskę na targach reprezentują: Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów GAZDOWIE – produkująca oscypki, bryndzę podhalańską i inne sery góralskie, Tłocznia Maurer – producent naturalnych, ekologicznych soków, syropów i nalewek owocowych, AGROWIT – producent tradycyjnej charsznickiej kapusty kiszonej, Sądecki Bartnik – wytwórca tradycyjnych miodów, piekarnia-cukiernia GRONPIEK, wytwórnia wędlin GAWOR z Podstolic, Pstrąg Ojcowski, Spiżarnia Doliny Karpia, producent sosów TARSMAK, winnica ZADORA, gospodarstwo ekologiczne Artura Kisiela prezentujące różnorakie zioła.
Województwo Małopolskie reprezentują Stanisław Sorys – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego oraz Wojciech Kozak, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, członek kapituły w konkursie o medal targów Smaki Regionów.
W niedzielę 19 września br. podczas uroczystego rozpoczęcia Targów Samki Regionów 2015 zostały wręczone
Medale Targów Smaki Regionów. Do producentów z Małopolski powędrowało ich aż 6. Otrzymały go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
Medale Targów Smaki Regionów z naszego województwa otrzymali:
Zakład Masarski S.S. St. Mądry P. Jaruzelska, A. Mądry za Kiełbasę Krakowska Suchą
Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za Kabanos Książęcy z Podstolic
Tatrzańska-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” za Bundz
Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach za Suskę Sechlońską
Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel za Pstrąga Ojcowskiego Wędzonego
oraz wyróżnienie dla Tłoczni Maurer za Okowitę z wiśni.
Tego samego dnia zostały również wręczone KULINARNE PERŁY, czyli nagrody XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O15”. Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji na stronie: www.produktyregionalne.pl.
XV edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów - PERŁY 2015” z Małopolski:
Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za kiełbasę wiejską z Podstolic
Elżbieta Zięba za marmeladę z renklod
Agro-Wit Agnieszka Malinowska za charsznicką kapustę kiszoną gołąbkową
Janina Zborowska, Gospodarstwo Agroturystyczne „U Janci” w Witowie za zupę korpielówkę i kluski tarciowi (potrawa)