W mieniony weekend w kuchni Pięknego Jasia było naprawdę gorąco!
Już w sobotę - 4 lipca rozpoczęliśmy weekend z kampanią Zasmakuj w Małopolsce, pojawiając się na Festiwalu Plackorzy w Andrychowie. Na naszym stoisku koło gospodyń wiejskich serwowało krupnik z kiełbasa lisiecką.
Na Święcie Plackorzy rozdano nagrody w konkursie o Złotą Czapkę Kucharską. Pierwsze miejsce zajęły panie z KGW w Brzezince, za Placek miodowy - przekładany, drugie przypadło cukiernikom z hotelu Kocierz za - Swojski placek z owocami, a trzecie przyznano KGW w Roczynach - za Placek drożdżowy z serem i kruszonką.
W niedzielę natomiast Piękny Jaś ze swoja kuchnią zawitał w rodzinne strony Karpia hrabiego Zatorskiego, na coroczne Święto Karpia, gdzie każdy wie, że …….„Z Małopolski, nie pomorski, najsmaczniejszy karp …..Zatorski!”. Świto Karpia to 3 dniowy festiwal kulinarno-artystyczny, prawdziwy raj dla smakoszy ryb i zgodnie z tradycją to właśnie karp przyrządzany na różne sposoby jest „bohaterem” tych dni.
Karp zatorski to ryba hodowana w małopolskich stawach od bardzo dawna. Tradycyjny sposób chowu oraz wyjątkowe wody w tutejszych zbiornikach sprawiają, że smak tej ryby doceniany jest przez największych koneserów.
Niedziela była bardzo pracowita i kampania „Zasmakuj w Małopolsce” miała swoją odsłonę również podczas Dni Łapanowa, gdzie lokalne gospodynie serwowały wyśmienitą fasolkę po bretońsku z fasoli Piękny Jaś oraz szarlotkę z jabłek łąckich.