Za nami smakowity długi weekend w Małopolsce!
52 Konkursowi „Malowana chata” w Zalipiu oraz „Świętu Soli” w Wieliczce towarzyszyła 7 czerwca 2015 r., kampania „Zasmakuj w Małopolsce”.
Mieszkańcy Powiśla Dąbrowskiego oraz przybyli goście mogli zakosztować najlepszych smaków Małopolski. Przepiękna, już iście letnia aura, towarzyszyła zmaganiom malarek okolic Zalipa, które stanęły w szranki konkursowe. Warto podkreślić, iż w gronie tym były nie tylko reprezentantki starszego pokolenia, ale też uczennice gimnazjum, które przejęły tradycje rodzinne i co najważniejsze chcą je kontynuować. Laureatki konkursu nagrodził przybyły do Zalipia Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, dr Stanisław Sorys.
W Zalipiu tuż przy najpiękniej w Polsce wymalowanych tradycyjnych chatach, budynkach gospodarskich, czy kapliczkach i studniach wszyscy przybyli zakosztowali małopolskich produktów regionalnych oraz mieli okazję podglądnąć miejscowe gospodynie podczas przygotowywania wspaniałych pierogów z kapustą i kiełbasą Lisiecką. Dzięki temu wszyscy zgromadzeni mogli przekonać się, że produkty regionalne mogą stanowić bazę różnorodnych potraw, którymi można uraczyć domowników i swoich gości.
Natomiast na dziedzińcu Zamku Żupnego w Wieliczce na wszystkich przybyłych czekały oprócz przysmaków na stoisku „Zasmakuj w Małopolsce” warsztaty warzelnicze soli, warsztat garncarski, powroźniczy, kowalski i wiele innych bez, których funkcjonowanie żupy byłoby niemożliwe.
Ponadto z myślą o najmłodszych, w Zalipiu jak i w Wieliczce przygotowane zostały specjalne warsztaty plastyczne i kulinarne przybliżające również tym małym smakoszom wiedzę o produktach regionalnych. Jak w poprzednich latach chętni mogli sprawdzić swoją wiedzę na ten temat poprzez uczestnictwo w licznych quizach i konkursach dla publiczności.