Jak się uczyć, to od najlepszych – małopolscy rolnicy poznają austriackie doświadczenia w dziedzinie przetwórstwa płodów rolnych i sprzedaży bezpośredniej
W dniach 25-29 maja 2015 r. grupa 30 małopolskich rolników, którym towarzyszy Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, dr Stanislaw Sorys, prowadzących gospodarstwa rolne zaznajamia się z doświadczeniami członków austriackiego stowarzyszenia „Gutes vom Bauernhof”.
W poszukiwaniu alternatywnych źródeł dochodu austriaccy rolnicy zaczęli przetwarzać i sprzedawać wyprodukowane przez siebie wyroby według założenia: im więcej sam przetworzę, tym większy będę miał zysk. Pomocne są specjalnie organizowane targi sprzedawców bezpośrednich
„Ab Hof Messe”, na których rolnicy mają możliwość zaprezentowania i promowania swoich produktów żywnościowych, które są do nabycia bezpośrednio w gospodarstwie. Dla austriackich rolników - sprzedawców bezpośrednich bardzo ważne jest posiadanie znaku jakości „Gutes vom Bauernhof“ („Dobre – z gospodarstwa rolnego”), który gwarantuje pochodzenie produktu i jego jakość. Znak ten posiada 1.450 gospodarstw austriackich. Warto podkreślić, że wszyscy przetwórcy są zobowiązani spełniać wymogi zawarte w rozporządzeniach UE dot. higieny oraz bezpieczeństwa żywności, jak również stosować się do przepisów krajowych.