20 „urodziny” Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
20 „urodziny” Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Ułatwiony dostęp do lokalnej żywności, regionalnych specjałów, możliwość delektowania się unikalnym kulinarnym dziedzictwem różnych regionów europejskich …? Tak to możliwe!
Pod znakiem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego skupiają się wytwórcy i przetwórcy, restauratorzy i sprzedawcy lokalnych i regionalnych specjałów.
Silna reprezentacja podmiotów z terenu Województwa Małopolskiego ubiegających się o przyznanie licencji wraz z przedstawicielem jej właściciela oraz koordynatorem lokalnym uczestniczyła w dorocznym Forum Sieci, które w tym roku odbyło się w regionie Skania
w Szwecji w dniach 10-14 maja 2015 r. Oprócz pouczających wykładów prowadzonych przez europejskiego koordynatora, bardzo cenne były wskazówki szwedzkich i duńskich partnerów, którzy posługują się już znakiem Dziedzictwa Kulinarnego. Zdradzili oni, jakich błędów unikać oraz jak najlepiej wykorzystać możliwości płynące z posiadania znaku.
Przez 20 lat wspólnych działań do sieci należy już 1327 członków z 32 regionówz 12 państw.