W kuchni Pięknego Jasia, czyli przepisy dla małych i dużych
Gotowanie to frajda, przekonuje Piękny Jaś z Doliny Dunajca. A jeszcze większa, kiedy do kuchni wkraczają dzieci z rodzicami. Z tego względu nasz małopolski bohater przygotował niezwykłą publikację „W kuchni Pięknego Jasia. Książka kucharska dla dzieci i dorosłych inspirowana produktami regionalnymi z Małopolski", której premiera odbędzie się już w najbliższą niedzielę, podczas Święta Kwitnącej Jabłoni 2015 w Łącku.
- W tym roku ponownie chciałbym Was zaprosić do wspólnej zabawy, tym razem w mojej kuchni! Tradycyjnie już towarzyszyć nam będą produkty regionalne z Małopolski. Podczas kampanii „Zasmakuj w Małopolsce" odwiedzimy wiele małopolskich miejscowości. Będziemy przygotowywali wyśmienite dania z jabłek łąckich, suski sechlońskiej i wielu innych wyśmienitości – mówi Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Wszystkich czytelników zaprasza w niezwykłą podróż po kulinarnej Małopolsce – do różnorodnej kuchni bohaterów swojej książki. Jesteśmy zatem u Jabłek Łąckich na galaretkach jabłuszkowych z orzechami, Suska Sechlońska częstuje nas roladkami schabowymi ze śliwką, Kiełbasa Lisiecka serwuje koreczki la Scala, a u Panienki Jagienki smakujemy paryskich pasztecików z jagnięciną. I to nie wszystko! Dowiemy się także ile waży chleb prądnicki, skąd pochodzi nazwa „obwarzanek", jak nazywa się forma, która nadaje oscypkowi charakterystyczny wzór, co powstaje przy produkcji bryndzy, od kiedy w Zatorze hodowane są karpie i kiedy górale wręczają innym redykołki.
Szukajcie Pięknego Jasia, który jeździ po Małopolsce w ramach kampanii „Zasmakuj w Małopolsce". Na uczestników zajęć czekają nagrody, m.in. najnowsza publikacja „W kuchni Pięknego Jasia. Książka kucharska dla dzieci i dorosłych inspirowana produktami regionalnymi z Małopolski".