Producenci najlepszych produktów lokalnych uhonorowani!
Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, dr Stanisław Sorys, wręczył dziś nagrody laureatom etapu regionalnego konkursu pt. "MÓJ RYNEK - MÓJ PRODUKT 2015".
Podniebienia Wojewódzkiej Komisji Konkursowej zdobyły lody jogurtowe produkowane przez CAFETERIA ESPRESSO Artura Lorysia, sprzedawany na targowisku w Bochni oraz sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców z gospodarstwa Pana Jana Korka, który można znaleźć na targowisku w Oświęcimiu. Dla każdego z laureatów etapu regionalnego zostały przewidziane atrakcyjne nagrody rzeczowe - pakowarki do próżniowego pakowania żywności oraz jednoosobowe vouchery na 5-dniowy wyjazd studyjny do Austrii pn. „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa i sprzedaż bezpośrednia”, który odbędzie się w dniach 25-29 maja 2015 r.
W trzecim etapie konkursu Ogólnokrajowa Kapituła Konkursowa powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokona oceny zgłoszonych przez Marszałków Województw produktów w dniu 11 maja br., a następnie wyłoni trzy produkty, które uzyskały największą liczbę punktów i przyzna im odpowiednio I, II i III miejsce w konkursie. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, podczas pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 16 maja 2015 r. Wszyscy laureaci regionalnego etapu konkursu będą mieli możliwość bezpłatnego udziału w tym pikniku, w ramach którego będą mieli do dyspozycji stoisko, w celu zaprezentowania swoich produktów.
Przypominamy, że do etapu regionalnego konkursu "MÓJ RYNEK - MÓJ PRODUKT 2015" wpłynęły zgłoszenia od gospodarzy 5 targowisk w Małopolsce: Bochni, Miechowa, Korzennej, Oświęcimia i Szczucina – w sumie Wojewódzka Kapituła Konkursowa,
z dr Stanisławem Sorysem - Wicemarszałkiem Województwa na czele, miała do oceny 12 produktów. A były to: kiełbasa wiejska (Kiełbasa z Biskupic), lody jogurtowe, miód faceliowy, miód rzepakowo – gryczany, wielokwiatowy miód z Ziemi Miechowskiej, „Komorowska” Kapusta kiszona, ogórek kiszony „Octopus”, miód wielokwiatowy, sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców, jabłka: Rubin, Szampion i Gala, sok z ekologicznej borówki amerykańskiej.