Małopolscy producenci żywności ekologicznej w Norymberdze !
W Norymberdze trwają największe europejskie targi produktów ekologicznych BIOFACH 2015. Od 11 do 14 lutego 2015 r. ekologiczne wędliny, kapusta kiszona, chleb wypiekany z ekologicznej mąki, ekologicznie uprawiane zioła, czy wreszcie soki naturalnie tłoczone z ekologicznych sadów reprezentować będą potencjał Małopolski w tej dziedzinie produkcji rolniczej.
Delegacji małopolskiej przewodniczy Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, dr Stanisław Sorys. Małopolska to region, w którym jest najwięcej gospodarstw ekologicznych w Polsce. W większości są to co prawda gospodarstwa niewielkie, lecz nie brakuje tych, które maja odpowiedni potencjał produkcyjny i przetwórczy. To oni są swoistymi ambasadorami regionu w Norymberdze.
Na stoisku Województwa Małopolskiego swoje ekologiczne soki, syropy, wina i okowity prezentować będzie Krzysztof Maurer. Odwiedzający będą mogli spróbować ekologicznych wędlin oraz charsznickiej kapusty kiszonej. Małopolskie stoisko będzie także przyciągało zapachem ziół małopolskich przywiezionych prosto z gospodarstwa ekologicznego Państwa Kisielów, laureatów konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce w 2012 r. oraz aromatem świeżego chleba z Piekarni i Cukierni Gronpiek.
Targi BIOFACH to najważniejsze międzynarodowe forum handlowców oferujących ekologiczną żywność i inne produkty naturalne. To miejsce spotkań i wymiany doświadczeń producentów, przetwórców i ekspertów z całego świata. W duecie z targami odbywać się będą VIVANESS, międzynarodowe targi specjalistyczne prezentujące kosmetyki naturalne.