Małopolskie smaki nagrodzone w Poznaniu
Od soboty do wtorku (27-30 września br.) na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu trwała prawdziwa feta dla podniebienia. Tegoroczną edycję połączono z międzynarodowymi targami wyrobów spożywczych „Polagra-Food”. Nie mogło zabraknąć tam małopolskiego stoiska, które otrzymało wyróżnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za prezentację w konkursie „Najciekawsza Promocja na Targach Smaki Regionów”.
Stoisko „Zasmakuj w Małopolsce” obfitowało w same rarytasy: naturalne tłoczone soki owocowe i owocowo-warzywne, wina, cydr i okowity owocowe oferowane przez Tłocznię Maurer, kiszoną kapustę charsznicką i ogórki kiszone produkowane przez firmę Agro-Wit z Charsznicy, Pstrąg Ojcowski wędzony, lody oraz ciasteczka prozdrowotne z Cukierni Melba z Krzeszowic oraz oczywiście oscypki, bryndzę, gołki i korbacze, o których opowiadał Kazimierz Furczoń, Prezes Spółdzielni Gazdowie.
Podczas oficjalnego otwarcia imprezy ogłoszono laureatów Medali Targów „Smaki Regionów” 2014. Wśród nich znaleźli się producenci doskonałych serów, wędlin, olejów, alkoholi oraz wypieków i lodów. Konkurs rozegrany został w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Oceniana była m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez produkt zgłoszony do konkursu. Najwięcej wyróżnień (aż po cztery) zdobyły wyroby z województwa małopolskiego i warmińsko-mazurskiego.
Laureatami z Małopolski zostali: Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów Gazdowie za Oscypek oraz za Bryndzę Podhalańską, Cukiernia-Lodziarnia Melba za Lody Tradycyjne Śmietankowe z mleka i śmietanki od krów rasy Polska Czerwona oraz Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer za Jabłkowicę Łącką.