Proszowice zasmakowały w Małopolsce
Ostatnia niedziela kalendarzowego lata upłynęła w Proszowicach pod znakiem zielononóżki i… małopolskich produktów regionalnych. Na IV już Małopolskim Festiwalu Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej w Proszowicach była okazja do podziwiania najpiękniejszych okazów nie tylko tej rasy, ale tez innych odmian drobiu czy gołębi.
To jednak nie wszystko – na smakoszy czekała do skosztowania jajecznica z kurkami, którą smażył sam mistrz kulinarny – Mikołaj Rej. Tradycyjnie też można było się rozsmakować w regionalnych produktach na stoisku Województwa Małopolskiego. Przypomnijmy – tegoroczną specjalną atrakcją były tam pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń. W Proszowicach gospodynie z Lelowic uraczyły zebranych naleśnikami z prażonymi jabłkami łąckimi oraz fasolówką, oczywiście z fasoli „Piękny Jaś”. Ponadto z myślą o najmłodszych przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne przybliżające wiedzę o produktach regionalnych. Pozostali chętni mogli sprawdzić swoją wiedzę w licznych quizach i konkursach dla publiczności.
Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu był Wojciech Kozak, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, mianowany przez organizatorów Księciem Zielononóżki w uznaniu za jego wkładu w proces rejestracji mięsa i jaj tej rasy jako produktów tradycyjnych. Dodatkowo w uznaniu szerokich zasług na rzecz małopolskiego rolnictwa, Wojciech Kozak został odznaczony medalem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.