Tradycyjne smaki w Dolinie Dunajca, na ziemi krakowskiej i w Małopolsce Zachodniej
Tereny rekreacyjno – sportowe nad brzegiem Dunajca w Zakliczynie, sceneria skansenu w Wygiełzowie i lotnisko w Pobiedniku Wielkim gościły w minioną niedzielę, 7 września br. , stoisko „Zasmakuj w Małopolsce”.
Przy pięknej słonecznej pogodzie mieszkańcy regionu oraz turyści, mogli zakosztować małopolskich produktów regionalnych oraz mieli okazję podglądać miejscowe gospodynie, podczas przygotowywania przez nie wspaniałych tradycyjnych potraw z wykorzystaniem naszych rodzimych produktów regionalnych.
W Zakliczynie nie zabrakło specjałów przyrządzonych z fasoli „Piękny Jaś”, z której słynie kuchnia Doliny Dunajca. W Pobiedniku gospodynie uraczyły wszystkich zupą śliwkową z lanymi kluseczkami, racuchami z jabłkami oraz pierogami z bryndzą, natomiast w Wygiełzowie żareckimi racuszkami z jabłuszkiem łąckim oraz kapustę z fasolą. Dzięki pokazom kulinarnym, zgromadzeni goście mogli przekonać się, że produkty regionalne mogą stanowić bazę różnorodnych potraw, idealnych na każdą okazję.
Ponadto z myślą o najmłodszych przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne, których celem było przybliżające małym smakoszom wiedzy na temat produktów regionalnych. Jak w poprzednich latach zorganizowane zostały także quizy oraz konkursy dla publiczności z atrakcyjnymi nagrodami.
Terminy kolejnych imprez, na których będzie gościć kampania "Zasmakuj w Małopolsce" można znaleźć w zakładce Kalendarium.