Małopolskie smaki pod Tatrami
Europejskie Targi Produktów Regionalnych były największą atrakcją ubiegłego tygodnia pod Tatrami oraz okazją do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. W piątek, 15 sierpnia br., na targi zawitało stoisko „Zasmakuj w Małopolsce”.
Podczas jubileuszowych, już piątych, targów na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej swoje produkty prezentowali producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, nie zabrakło również wyrobów rękodzieła ludowego czy charakterystycznego dla danego regionu. Turyści mogli korzystać z atrakcji przez 8 dni, od 10 do 17 sierpnia 2014. Więcej informacji o tragach można znaleźć na stronie: www.produkty-regionalne.eu.
Na małopolskim stoisku panie z Koła Gospodyń Wiejskich częstowały wszystkich odwiedzających polewką z jagnięciny oraz moskolami z bryndzą podhalańską, a także oscypkami, chlebem prądnickim posmarowanym bryndzą podhalańską oraz pozostałymi certyfikowanymi produktami regionalnymi pochodzącymi z Małopolski. Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych, którzy z zapałem słuchali opowieści pochodzących z książki „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”, a następnie tworzyli figurki wszystkich 11 małopolskich produktów regionalnych do wspólnego teatrzyku.
Już za dwa tygodnie, 31 sierpnia, stoisko "Zasmakuj w Małopolsce" będzie towarzyszyło Dożynkom Wojewódzkim w Osieku oraz Kociołkowi Galicyjskiemu w Nowym Sączu. Zapraszamy!