Małopolskie przysmaki na zakopiańskiej łące
10 sierpnia br. na najsłynniejszej zakopiańskiej łące – Rówień Krupowa – rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Podczas imprezy, która potrwa aż do 17 sierpnia, goście wypoczywający w „stolicy” polskich gór, mają okazję podziwiać podhalańskie rękodzieło oraz kosztować regionalnych smakołyków. W ubiegły wtorek można było między innymi posilić się pyszną zupą z bryndzy oraz pieczenią z jelenia. W piątek, 15 sierpnia, kolejne regionalne dania pojawią się na stoisku „Zasmakuj w Małopolsce”.
Na uczestników imprezy będą czekać pyszne dania, z których słynie kuchnia podhalańska. Specjałem pań z Koła Gospodyń Wiejskich będzie polewka z jagnięciny oraz moskole z bryndzą – placki pieczone na blasze, które goszczą w Zakopanem od czasów I Wojny Światowej. Gwarantujemy, że wśród smakołyków nie zabraknie karpia zatorskiego, chleba prądnickiego, tradycyjnego oscypka, jak i reszty produktów regionalnych wpisanych na unijną listę.
Nie zabraknie również atrakcji dla najmłodszych smakoszy. Wszystkie dzieci, które odwiedza nasze stoisko będą mogły wziąć udział w warsztatach teatralnych i wygrać książkę „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”.
Więcej informacji o kampanii "Zasmakuj w Małopolsce", w tym kalendarz imprez, można znaleźć na stronie www.zasmakujwmalopolsce.pl