Święto kiełbasy lisieckiej
W najbliższą niedzielę, 29 czerwca, w Czernichowie na terenie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czernichowie świętować będą wytwórcy kiełbasy lisieckiej. Stoiskom towarzyszyć będzie kampania „Zasmakuj w Małopolsce”.
"Kiełbasa lisiecka wytwarzana jest z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych części wieprzowiny: powstaje z polędwicy i wyselekcjonowanych porcji szynki. Ręcznie krojone kawałki są najpierw marynowane (peklowane) przez co najmniej 48 godzin. Odpowiednio skruszone, zaprawione białym pieprzem i czosnkiem tworzą farsz, który umieszcza się w osłonce z cienkiego jelita wołowego (tzw. trynkalu) o przekroju 3 – 5cm. Takie szczelnie wypełnione farszem kiszki przechodzą następnie fazę leżakowania. Dopiero po należytym związaniu farszu, co trwa około tygodnia, te przypominające wianki koliste pętla wędrują do wędzarni.
Podsuszanie, wędzenie i pieczene, w różnym nasileniu temperatur, trwa kilka godzin. W tym procesie surowo przestrzega się tradycyjnych i sprawdzonych metod: jedynym źródłem dymu i ciepła jest drewno z drzew liściastych (olchowe lub bukowe) a najlepiej, aby pochodziło z drzew owocowych. Po opuszczeniu wędzarni wędlina może już stać się obiektem niepohamowanego pożądania.
W całym procesie produkcyjnym niedozwolone jest używanie jakichkolwiek koncentratów chemicznych, tak powszechnie stosowanych w przemysłowych zakładach mięsnych. Kiełbasa lisiecka sycona jest tylko składnikami tradycyjnymi. Nie może być inaczej, bo jej receptura – nobliwa jak wszystko w Małopolsce – pochodzi podobno z XVI wieku. Odkryta została przez Andrzeja Różyckiego, krakowskiego wytwórcę wędlin z okresu dwudziestolecia międzywojennego, który tajemnicę tej produkcji powierzył swoim pracownikom. Od lat trzydziestych XX stulecia z zamiłowaniem pielęgnują tę sztukę masarscy mistrzowie z terenu Liszek i Czernichowa." (źródło: Zasmakuj w Małopolsce. Produkty regionalne)
Na stoisku kampani „Zasmakuj w Małopolsce” będzie można spróbować wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Poza kiełbasą lisiecką, będą m.in. chleb prądnicki, bryndza podhalańska, oscypek, karp zatorski czy fasola „Piękny Jaś”.