Smakowali Małopolskę w Andrychowie, Suchej Beskidzkiej i Zalipiu
Andrychowski Rynek, Zamek w Suchej Beskidzkiej i malowane chaty w Zalipiu gościły w ostatnią niedzielę stoisko „Zasmakuj w Małopolsce”. Mieszkańcy oraz turyści mieli okazję spróbować najlepszych potraw z produktów naszego regionu.
Mimo niesprzyjającej momentami pogody, sporo chętnych przybyło do Andrychowa, Suchej Beskidzkiej i Zalipia by zakosztować małopolskich smaków. Dużą atrakcją było szczególnie podglądanie miejscowych gospodyń w czasie przygotowywania tradycyjnych potraw. W Andrychowie panie przygotowały tradycyjny polski krupnik z kiełbasą lisiecką zaprawiony lubczykiem, w Suchej Beskidzkiej – placki ziemniaczane z oscypkiem, żurek z kiełbasą lisiecką i jajkami zielononóżki, a w Zalipiu pierogi z kapustą i kiełbasą Lisiecką. Dzięki temu wszyscy zgromadzeni mogli przekonać się, że produkty regionalne mogą stanowić bazę różnorodnych potraw, którymi można uraczyć domowników i swoich gości.
Z myślą o najmłodszych przygotowane zostały też specjalne warsztaty teatralno-plastyczne oraz quizy przybliżające wiedzę o produktach regionalnych.
Warto dodać, że w Zalipiu kampania „Zasmakuj w Małopolsce” towarzyszyła 51. edycji konkursu Malowana Chata. Nagrody tegorocznym laureatom wręczył Członek Zarządu Województwa Małopolskiego, Stanisław Sorys.
Przypomnijmy, kampania „Zasmakuj w Małopolsce” finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego. Więcej informacji o kampanii na stronie www.zasmakujwmalopolsce.pl