Ziemia suska, andrychowska oraz Powiśle Dąbrowskie zasmakują w Małopolsce
W Andrychowie, w ramach Festiwalu Plackorzy, w Suchej Beskidzkiej u wrót zamkowych podczas Dni Ziemi Suskiej oraz w Zalipiu tuż przy najpiękniej w Polsce wymalowanych tradycyjnych chatach będzie okazja do zakosztowania małopolskich produktów regionalnych.
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku kampanii "Zasmakuj w Małopolsce" organizowana jest prezentacja połączona z degustacją produktów z unijnym cerytyfikatem: bryndzą podhalańską, oscypkiem, redykołką, karpiem zatorskim, fasolą „Piękny Jaś”, jabłkami łąckimi, suską sechlońską, chlebem prądnickim, obwarzankiem krakowskim, kiełbasą lisiecką i jagnięciną podhalańską. Tegoroczną atrakcją są pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które uraczą wszystkich potrawami z wykorzystaniem naszych rodzimych produktów. Z myślą o najmłodszych, przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne przybliżające również tym małym smakoszom wiedzę o produktach regionalnych.
Imprezy, na których znajdziecie Państwo w 2014 r. stoisko Małopolski
Lista małopolskich produktów z unijnymi certyfikatami
Program Dni Ziemi Suskiej oraz Festiwalu Plackorzy dostępne są na plakatach: