Kulinarne bogactwo Małopolski w Stuttgarcie
Ponad 60 tys. odwiedzających Targi Dobrego Smaku i Produktów Regionalnych „Slow Food” w Stuttgarcie, miało okazję skosztować małopolskich specjałów. Województwo Małopolskie reprezentował członek Zarządu dr Stanisława Sorys oraz radny Sejmiku Paweł Śliwa.
Głównym założeniem targów SLOW FOOD jest promowanie regionalnych i naturalnych produktów, a także kształtowanie dobrych nawyków żywnościowych oraz czerpania radości i zadowolenia z jedzenia. Na targach prezentowane były produkty żywnościowe występujące lokalnie i charakteryzujące się m. in. tradycyjnymi metodami wytwarzania.
Na małopolskim stoisku zorganizowanym pod hasłem Genieβe Małopolska! (Zasmakuj w Małopolsce), największym uznaniem cieszyły się sądeckie miody i produkty pszczele, ryby z Zatora, okowity i soki z Łącka oraz wędliny z Wolbromia, które zachęcały jednocześnie do odwiedzin naszego regionu.
Małopolska jest niekwestionowanym polskim liderem pod względem ilości posiadanych certyfikatów unijnych dla tradycyjnych przysmaków. Unijną ochroną objętych jest obecnie 11 produktów: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”, jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka oraz jagnięcina podhalańska. Informacje o regionalnych produktach można znaleźć na stronie: www.zasmakujwmalopolsce.pl/index.php/produkty-regionalne