Zasmakuj w Małopolsce
Już po raz trzeci Zarząd Województwa Małopolskiego zaprasza na spotkania z najlepszymi smakami regionu. Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” kolejny raz zagości na lokalnych imprezach na terenie całego województwa, prezentując i zaznajamiając wszystkich odwiedzających z produktami regionalnymi.
„Zasmakuj w Małopolsce”, czyli…
Prezentacja wraz z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych wyróżniają stoisko kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”. Tegoroczną, specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które uraczą wszystkich potrawami z wykorzystaniem naszych rodzimych produktów regionalnych.
Ponadto, z myślą o najmłodszych, przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne przybliżające małym smakoszom wiedzę o produktach regionalnych. Podobnie jak w ubiegłych latach, chętni będą mogli sprawdzić swoją wiedzę na ten temat, poprzez uczestnictwo w licznych quizach i konkursach dla publiczności. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.
Jakość małopolskich produktów żywnościowych
Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” ma umożliwiać Małopolanom i gościom degustację produktów regionalnych, czyli takich, które są chronione w Unii Europejskiej. Można je wytwarzać tylko na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
We wszystkich krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Przyznawane są certyfikaty:
Chroniona Nazwa Pochodzenia - przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.
Chronione Oznaczenie Geograficzne - przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Przynajmniej jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z tym oznaczeniem musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.
Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem uzyskaniu certyfikatów unijnych. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”, jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska. Więcej informacji o małopolskich produktach regionalnych można znaleźć na stronie www.zasmakujwmalopolsce.pl
Zapraszamy na spotkanie z małopolskimi produktami
W tym roku stoisko będzie można znaleźć aż na 27 lokalnych imprezach:
13 kwietnia 2014 - Konkurs Lipnickich palm i rękodzieła artystycznego - Lipnica Murowana
11 maja 2014 - Święto kwitnącej jabłoni - Łącko
18 maja 2014 - Dni Skawiny - Skawina
15 czerwca 2014 - Święto Konia Małopolskiego - Klikowa
15 czerwca 2014 - Festiwal Kazimierzowski - Słomniki
22 czerwca 2014 - Dni ziemi suskiej - Sucha Beskidzka
22 czerwca 2014 - Konkurs Malowana Chata - Zalipie
22 czerwca 2014 - Festiwal Plackorzy - Dni Andrychowa Andrychów
29 czerwca 2014 - Święto kiełbasy Lisieckiej - Czernichów
6 lipca 2014 - Święto karpia - Zator, Rynek
20 lipca 2014 - Święto owoców i produktów pszczelich - Pleśna
27 lipca 2014 - Dni Św. Kingi - Wieliczka
27 lipca 2014 - Święto borówki - Zubrzyca Górna
15 sierpnia 2014 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Zakopane, Rówień Krupowa
17 sierpnia 2014 - Święto owocobrania – jarmark cysterski Opactwo w Szczyrzycu/gmina Jodłownik
31 sierpnia 2014 - Dożynki Wojewódzkie - (do ustalenia)
31 sierpnia 2014 - Kociołek galicyjski - Nowy Sącz
7 września 2014 - Małopolskie Święto Warzyw Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce
7 września 2014 - Ziemniaczysko pod Lipowcem - Wygiełzów
7 września 2014 - Święto fasoli - Zakliczyn
14 września 2014 - Charsznickie Dni kapusty - Charsznica
14 września 2014 - Święto jabłka i gruszki - Czasław/gmina Raciechowice
21 września 2014 - Dni Huculskie - Regietów
21 września 2014 - Święto suszonej śliwki - Kąty/Iwkowa
21 września 2014 - Małopolski Festiwal Zielononóżki - Proszowice
5 października 2014 - Święto Ziemniaka - Trzyciąż
5 października 2014 - Zwyk bacowski - Leśnica
Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów! Zasmakuj w Małopolsce!
Kampania finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego.