W Stuttgarcie nas jeszcze nie było
Po raz pierwszy małopolskie przysmaki będzie można spróbować podczas Międzynarodowych Targów SLOW FOOD, które odbywają się od 10 do 13 kwietnia br. w Stuttgarcie.
Głównym założeniem targów SLOW FOOD jest promowanie regionalnych i naturalnych produktów, a także kształtowanie dobrych nawyków żywnościowych oraz czerpania radości i zadowolenia z jedzenia. Na targach prezentowane są produkty żywnościowe występujące lokalnie i charakteryzujących się m. in. tradycyjnymi metodami wytwarzania.
Na małopolskim stoisku zorganizowanym pod hasłem Genieβe Małopolska! (Zasmakuj w Małopolsce) prezentowane będą takie specjały, jak:
• szynka staropolska, szynka z listkiem, kaszanka czarna, kiełbasa swojska pieczona, salceson krakowski,
• soki i syropy owocowe, cydr, okowity,
• pstrąg wędzony, karp wędzony, filety karpiowe w zalewie, jesiotr wędzony,
• miody, propolis, mleczko pszczele w miodzie.
Samorząd Województwa w targach reprezentować będą: członek Zarządu Województwa dr Stanisław Sorys, Radny Paweł Śliwa oraz dyrekcja Departamentu Funduszy Europejskich.