Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wojewódzka Konferencja Agroturystyczna w Miasteczku Galicyjskim

19.12.2013

18 grudnia br. w Miasteczku Galicyjskim odbyła się konferencja poświęcona zagadnieniu agroturystyki. Jej innowacyjność oraz turystyka wiejska były głównymi tematami rozmów właścicieli: gospodarstw agroturystycznych, bacówek oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych. Spotkanie otworzył Stanisław Sorys z zarządu województwa.

Część merytoryczną konferencji poprzedziło wręczenie świadectw potwierdzających uzyskanie tytułu czeladnika w zawodzie „baca”. Dokumenty poświadczające kwalifikacje zawodowe wręczał członek ZWM Stanisław Sorys w towarzystwie dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Bronisława Dutki.

- Gdy mówimy o rozwoju turystyki, agroturystyki, czy o ożywieniu terenów górskich, to podkreślamy, jak ważnym elementem są wypasy kulturowe, które obejmują coraz większym zasięgiem terytorium Karpat. Po ukończeniu kursów i pozytywnym zdaniu egzaminów bacowie otrzymują dziś certyfikaty. Tym faktem potwierdzamy, że wszyscy muszą się doszkalać i zdobywać nową wiedzę – zaznaczył Stanisław Sorys.

Członek ZWM zwracał uwagę na coraz większe znaczenie rozwoju agroturystyki i turystyki dla społeczności wiejskich. Jako punkt odniesienia posłużyły gospodarstwa zwiedzane podczas wyjazdów studyjnych do Austrii, gdzie tego typu działalność ma charakter rodzinny i wielopokoleniowy. Przedsięwzięcia w obszarze turystyki wiejskiej mają szanse na wsparcie z Funduszy Europejskich. W latach 2014-2020 Małopolska będzie dysponować pulą środków większą o ponad 30% niż w bieżącej perspektywie finansowej. Będą to jednak środki „trudne”, wymagające szeroko rozumianej współpracy.



- Nowa perspektywa finansowa będzie w dużej mierze wymagała wspólnego działania administracji publicznej, korporacji gospodarczych, przedsiębiorców i organizacji pozarządowych, jak chociażby lokalnych grup działania, kół gospodyń wiejskich, czy stowarzyszeń, np. górali – mówił członek Zarządu Stanisław Sorys. - Dopiero w taki sposób będzie można tworzyć pełną ofertę dla turystów. Jeżeli tylko wspólnie będziemy przygotowywać projekty pod przyszłą perspektywę finansową to będziemy w większym zakresie mieli szansę uzyskać pożądany efekt – podkreślał przedstawiciel samorządu regionalnego.

Podczas konferencji rozważania na temat innowacyjnego podejścia do agroturystyki i turystyki wiejskiej w Małopolsce przedstawił dr Leszek Strzembicki z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Wg prelegenta obszarami innowacyjności w agroturystyce i turystyce wiejskiej są: produkt turystyczny, marketing i organizacja.

- Odpowiedni standard i wysoka powtarzalna jakość to jest warunek dobrego produktu turystycznego – mówił dr Leszek Strzembicki. - Produkt za każdym razem musi być tak samo dobry. Dzięki powtarzalnej jakości stworzymy lojalność konsumentów i pozytywny wizerunek. Oferowane produkty muszą cechować się zróżnicowaniem adekwatnym do wymogów i preferencji konkretnych grup docelowych oraz cechować się odpowiednią polityką cenową – dodał.

Zdaniem dr. Leszka Strzembickiego, należy dążyć do stworzenia systemu kreowania jakości usług wśród usługodawców, stowarzyszeń i lokalnych grup działania. Pozwoli to na zmianę wizerunku turystyki wiejskiej z „taniej” na „ciekawą”, a jej innowacyjność oznacza m.in. konieczność konsekwentnego wdrażania procesu komercjalizacji, kreowania produktów markowych, skutecznego marketingu i działań pro-jakościowych, profesjonalizmu i współdziałania wiejskich usługodawców oraz realizacji partnerstwa pomiędzy sektorem prywatnym i publicznym.

O wpływie dziedzictwa kulturowego na rozwój turystyki wiejskiej mówiła Elżbieta Tomczyk-Miczka z Małopolskiej Organizacji Turystycznej. W trakcie wykładu zaznaczyła, że idea turystyki wiejskiej oparta jest na wielu elementach, których trzon stanowi społeczność lokalna. Turystyka wiejska determinowana jest walorami danej okolicy, jej dziedzictwa i kultury, tamtejszych zajęć i życia. Turyści wybierający tego  typ wakacji, poszukują wartościowej i autentycznej interakcji ze środowiskiem wiejskim i lokalną społecznością. Dziedzictwo kulturowe w turystyce to m.in. świąteczne tradycje (Konkurs na Palmę Wielkanocną w Lipnicy Murowanej, Misterium Pasyjne w Kalwarii Zebrzydowskiej, Bożonarodzeniowy Konkurs Szopek Krakowskich), tradycyjne wioski (Zalipie – malowana wieś, Chochołów – drewniana zabudowa), południe regionu – ojczyzna polskich górali (niezwykła sztuka, rzemiosło, muzyka) oraz dziedzictwo kulinarne (11 spośród 36 polskich produktów regionalnych zarejestrowanych w Unii Europejskiej pochodzi z Małopolski).

W dalszej części konferencji o społecznych aspektach rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej mówiła dr inż. Małgorzata Bogusz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Zagadnienia dotyczące uwarunkowań prawnych przy sprzedaży produktów turystycznych przedstawił z kolei dr Jerzy Raciborski z Akademii Wychowania Fizycznego. Nie zabrakło również informacji na temat perspektyw finansowania drobnych gospodarstw w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, które omówił prof. dr hab. inż. Wiesław Musiał z Uniwersytetu Rolniczego.

Wojewódzką Konferencję Agroturystyczną „Innowacyjność w agroturystyce i turystyce wiejskiej Małopolski” zorganizował Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich we współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009