„Zasmakuj w Małopolsce” w Leśnicy-Groniu
W minioną niedzielę, 29 września, w Leśnicy-Groniu odbył się Zwyk bacowski, podczas którego publiczność miała okazję do ostatniego w tym roku plenerowego spotkania z małopolskimi przysmakami.
Tak, jak tradycja każe, impreza rozpoczęła się redykiem, czyli zejściem owiec z hal, aby na miejscu uczestniczący w nim gazdowie mogli zmierzyć się o tytuł Gazdy Roku 2013. Widowiskowe konkurencje rżnięcia pnia, wbijania gwoździ ciesielskich siekierą, czy odtańczenia góralskiego krzesanego stanowiły wizualną oprawę święta, zaś występy zespołów góralskich ubarwiły muzycznie całość imprezy. Przy tej okazji mieszkańcy okolic Bukowiny Tatrzańskiej i Zakopanego oraz liczni goście mogli posmakować małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znalazły się same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Była okazja do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej czy jabłek łąckich.
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane były z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi.
SR KSOW Województwa Małopolskiego