Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zasmakuj w Małopolsce – ostatnia plenerowa odsłona

27.09.2013

 W Leśnicy, położonej w samym sercu Podhala, już w najbliższą niedzielę 29 września będzie miała miejsce ostatnia w tym roku odsłona kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”. Podczas tradycyjnego Zwyku bacowskiego organizowanego przy okazji zejścia owiec z hal po letnim wypasie, mieszkańcy okolic Bukowiny Tatrzańskiej i Zakopanego oraz liczni goście, będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych.

Na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie okazja do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej czy jabłek łąckich.

Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce”

Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych, przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywać będą się liczne konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane będą z zarejestrowanymi produktami regionalnymi.

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska

Patronat medialny nad kampanią objęli: Gazeta Krakowska, portal Nasze Miasto, TVP O/Kraków.
Kampania finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

SR KSOW Województwa Małopolskiego


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009