„Zasmakuj w Małopolsce” w Proszowicach i Zawoi
Miniony weekend obfitował w kolejne wydarzenia kulinarne w Małopolsce.
W niedzielę, 22 września, w Proszowicach odbył się III Małopolski Festiwal Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej, a w Zawoi festiwal „Babiogórska Jesień”.
Na proszowickim festiwalu królowały zwierzęta hodowlane, w tym zielononóżka kuropatwiana, polska rasa kury, która znosi smaczne jaja o niskiej zawartości cholesterolu. Tradycyjnie już podczas święta odbyła się koronacja na Księżną i Księcia Zielononóżki. Tegoroczną Parą Książęcą zostali Pani Mirosława Przeniosło i Pan Zdzisław Kuliś, a koronacji dokonał członek Zarządu Wojciech Kozak. Niewątpliwa atrakcją Festiwalu były także małopolskie produkty regionalne, których można było skosztować na stoisku Małopolski.
Zawoja przyciągnęła z kolei góralską muzyką, tańcem, gawędą oraz wspaniałą atmosferą. Jesienne zejście owiec z hali wypasowej było okazją do zapoznania się z pasterską przeszłością regionu Beskidów. Kulinarne aspekty podczas Festiwalu można było odnaleźć na stoisku „Zasmakuj w Małopolsce”, gdzie swoimi zapachami nęciły jagnięcina podhalańskia, oscypek, redykołka, chleb prądnicki z bryndzą podhalańską, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, suska sechlońska , fasola „Piękny Jaś” oraz jabłka łąckie.
Odwiedzjących stoisko „Zasmakuj w Małopolsce” zarówno w Proszowicach, jak i w Zawoi ściągały nie tylko produkty, ale też liczne konkursy związane z tematyką produktów regionalnych oraz zabawy dla dzieci.
SR KSOW Województwa Małopolskiego