Małopolska doceniona w Poznaniu
Województwo Małopolskie już po raz drugi otrzymało nagrodę za najciekawszą promocję regionu podczas trwających w Poznaniu targów Smaki Regionów.
Od soboty, 21 września, w Poznaniu odbywa się kolejna edycja targów Smaki Regionów połączonych z POLAGRAFOOD. Stoisko z Małopolski po raz kolejny zostało docenione i została laureatem konkursu „Najciekawsza Promocja Regionu na targach Smaki Regionów” za atrakcyjną formę promocji regionu, produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulturowego.
Na stoisku województwa „Zasmakuj w Malopolsce” znalazły się same rarytasy: naturalne tłoczone soki owocowe, owocowo-warzywne oraz wina i okowity owocowe oferowane przez Tłocznię Maurer; kiszona kapusta charsznicka i ogórki kiszone produkowane przez firmę AGRO-WIT z Charsznicy; karp zatorski wędzony prosto ze Spiżarni Doliny Karpia w Zatorze, lody oraz ciasteczka prozdrowotne Cukierni MELBA z Krzeszowic oraz oczywiście oscypki, bryndza, gołki i korbacze, o których wszystkim zainteresowanym opowiadał osobiście Kazimierz Furczoń, Prezes Spółdzielni GAZDOWIE.
Podczas oficjalnego otwarcia, ogłoszono również laureatów Medali Targów „Smaki Regionów”. Wśród nich znaleźli się producenci doskonałych serów, wędlin, olejów, alkoholi oraz wypieków i lodów. Konkurs skierowany był do działających na obszarze Unii Europejskiej osób fizycznych, przedsiębiorstw, instytucji publicznych, samorządów, organizacji pozarządowych, a jego celem było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej. Z terenu Małopolski medal otrzymała firma GAWOR z Podstolic za produkt kiełbasa Piaszczańska z kija, a wyróżnienie Spiżarnia Doliny Karpia w Zatorze za produkt karp zatorski wędzony.
Jak co roku podczas targów POLAGRAFOOD Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosili także laureatów nagród PERŁA w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W Małopolsce PERŁY zostały przyznane 3 produktom, w tym obecnej na małopolskim stoisku Szynce podstolego z nogą wytwarzana przez firmę GAWOR Produkcja wędlin Jakość i tradycja.
SR KSOW Województwa Małopolskiego