Smaki Małopolski podczas Dożynek Prezydenckich w Spale!
Jak co roku, korowodowi najpiękniejszych wieńców dożynkowych, towarzyszyły prezentacje poszczególnych regionów wzbogacone pokazami twórców ludowych.
Małopolska zaprezentowała na swym stoisku w Spale to, co posiada najlepsze – produkty tradycyjne i regionalne. Na małopolskim stoisku obecne były jedne z najlepszych wędlin - pochodzące od Gawora z Podstolic pod Wieliczką - tradycyjne kiełbasy, szynki czy pasztety. Nie zabrakło najbardziej znanej w Polsce charsznickiej kapusty kiszonej z firmy AGRO-WIT, pro-zdrowotnych ciasteczek z Cukierni Melba w Krzeszowicach, czy też ekologicznych soków naturalnych z Manufaktury Maurera. Wszystko to okraszone prawdziwym oscypkiem w towarzystwem baców pod przewodnictwem Kazimierza Furczonia i kapeli góralskiej Lasaków.
Naszych rodzimych twórców ludowych reprezentowała Zofia Majerczyk-Owczarek prezentująca haftowane obrusy, koszule i obrazy malowane na szkle. Małopolskiej delegacji przewodniczył dr Stanisław Sorys, członek Zarządu Województwa Małopolskiego. Prezentacja regionu została finansowana ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
SR KSOW, 16.09.2013 r.