Zasmakuj w Małopolsce, zasmakuj w małopolskich warzywach
W iście letniej atmosferze odbyła się w niedzielę, 8 września, koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej 2013 roku. Uroczystość miała miejsce, jak co roku od 19 lat, w Charsznicy, która obchodziła święto plonów swego tradycyjnego produktu – kapusty.
Licznie zgromadzeni goście złożyli podziękowania dla ustępującej Kapuścianej Pary Królewskiej, Pani Beaty Kłucińskiej i Pana Marcina Garusa. Koronacji Kapuścianej Pary Królewskiej A.D. 2013, Pani Grażyny Srogi i Pana Jerzego Peronia, dokonali: wicemarszałek Wojciech Kozak i radny Województwa Małopolskiego i radny wojewódzki Adam Domagała. Po koronacji Kapuściana Para Królewska zapoczątkowała degustacje rozlicznych specjałów kapuścianych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Zgromadzona publiczność mogła nie tylko degustować rodzime dla tych stron potrawy z kapusty. Całości kulinarnych doznań dopełniło stoisko Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”, na którym można było degustować małopolskie produkty regionalne. Degustacjom towarzyszyły liczne quizy i konkursy związane z tymi produktami. O idei kampanii „Zasmakuj w Małopolsce” przedstawił zgromadzonym wicemarszałek Wojciech Kozak. Celem kampanii jest przybliżenie mieszkańcom Małopolski i przybywającym do naszego regionu gościom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska.
SR KSOW Województwa Małopolskiego