Zasmakuj w małopolskich warzywach
W całym regionie znaczącą rolę odgrywa rolnictwo oraz to, że liderami zostali ludzie młodzi, którzy wiążą swoją przyszłość z tą gałęzią gospodarki – mówił Marek Sowa, Marszałek Województwa Małopolskiego. 1 września br., podczas Małopolskiego Święta Warzyw, na lotnisku w Pobiedniku Wielkim w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce marszałek wręczył nagrody dla liderów produkcji.
Rolnikom przychodzi mierzyć się z różnoraką pogodą: czy to słota, czy też słońce i spiekota muszą oni wykonywać swoje zajęcia, abyśmy my mogli później kosztować płodów ziemi – podkreślił ks. Jerzy Bryła. Taka też pogoda towarzyszyła gospodarzom i gościom przybyłym na VI już Małopolskie Święto Warzyw, które odbyło się 1 września na lotnisku w Pobiedniku Wielkim w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce. Miejscowi rolnicy, producenci warzyw mieli doroczną okazję, aby pochwalić się swoimi plonami, a mimo niesprzyjającej pogody, licznie przybyli goście mogli skosztować najlepszych w okolicach Krakowa różnorodnych jarzyn.
Przybyli goście mieli możliwość spotkania z małopolskimi przysmakami – na naszym stoisku znalazły się wszystkie małopolskie produkty regionalne: oscypek, bryndza podhalańska z chlebem prądnickim, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, jagnięcina podhalańska czy jabłka łąckie. O kampanii „Zasmakuj w Małopolsce” opowiadał osobiście wszystkim zgromadzonym Wojciech Kozak, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego.
Celem kampanii jest przybliżenie mieszkańcom Małopolski i przybywającym do naszego regionu gościom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska.
Kampania objęta jest patronatem medialnym Gazety Krakowskiej, TVP O/Kraków i portalu NASZE MIASTO.