Radgoszcz ze smakiem pożegna lato
Pożegnanie lata w towarzystwie małopolskich smakołyków, budowanie zamków z piasku na plaży, pokazy tańców, koncerty – to tylko niektóre z atrakcji „Pożegnania Lata 2013”, które odbędzie się 25 sierpnia br. odbędzie się w Radgoszczy. W trakcie imprezy będzie można wziąć udział w degustacji wszystkich małopolskich produktów regionalnych.
Uczestnicy będą mieli okazję do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej czy jabłek łąckich. W ramach kampanii „Zasmakuj w Małopolsce” zorganizowane zostanie stoisko promocyjne, na którym rozgrywane quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci. Dla każdego uczestnika zabawy dostępne będą ulotki oraz publikacje prezentujące produkty.
Program „Pożegnania Lata 2013” w Radgoszczy – pobierz
Przypomnijmy, że Województwo Małopolskie jest polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat unijny była bryndza podhalańska. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Do końca września 2013 roku trwa akcja promująca produkty regionalne pn. "Zasmakuj w Małopolsce". Celem przedsięwzięcia jest zwiększenie wiedzy Małopolan i turystów o produktach regionalnych.