Zasmakuj w Małopolsce na Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich w Zakopanem!
W dniach 10-15 sierpnia 2013 na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem odbywają się IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Podczas targów, w niedzielę 11 sierpnia 2013 odbyły się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich oraz Redyk Karpacki.
Wszyscy odwiedzający podczas Festiwalu stoisko „zasmakuj w Małopolsce” mieli okazję spróbować nie tylko wyśmienitych produktów regionalnych z Podhala ale również np. karpia zatorskiego czy suskę sechlońską!
W tym roku Festiwal Oscypka powiązany był z realizacją projektu REDYK KARPACKI, którego celem jest, między innymi: popularyzacja kultury i tradycji Karpat, promocja produktów regionalnych zarejestrowanych na Krajowych Listach Produktów Regionalnych w Komisji UE, zainicjowanie szerszej współpracy pomiędzy samorządami krajowymi i zagranicznymi w całym łuku Karpat, integracja społeczności pasterskich poprze działania na rzecz hodowców, działania mające na celu upowszechnienie Konwencji Karpackiej, promowanie walorów zdrowotnych, turystycznych i geograficznych poszczególnych krain geograficznych tworzących pasmo Karpat.
Unia Europejska kładąc duży nacisk na ochronę i kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów, ze szczególnym uwzględnieniem oryginalnych produktów rolnych, chronionych ze względu na miejsce pochodzenia i unikalny sposób wytwarzania, wspiera takie inicjatywy, czego dowodem był patronat Johanesa Hahna, komisarza ds. polityki regionalnej.