Fantazja kulinarna z karpiem w roli głównej
Kto wybrał się w ubiegła lipcową niedziele do Zatora nie żałował. Uczestnicy Święta Karpia, które odbywało się na Zatorskim Rynku dowiedzieli się, że z Karpiem można kulinarnie pofantazjować. Deser z karpia, karp smażony, pieczony, marynowany oraz …
Wszyscy mieszkańcy oraz licznie przybyli goście dzięki kolejnej odsłonie kampania „Zasmakuj w Małopolsce” poszerzyli swoją wiedzę o produktach, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska.
„Zasmakuj w Małopolsce” to akcja edykacyjno-promocyjna, która poprzez animacje na stoisku, liczne konkursy i quizy dla publiczności, a przede wszystkim przez degustację naszych małopolskich przysmaków przybliża Małopolanom bogactwo regionu. W trakcie, gdy zgromadzona publiczność mogła delektować się oscypkiem, chlebem prądnickim z bryndzą podhalańską, obwarzankiem krakowskim, kiełbasą lisiecką, karpiem zatorskim, suską sechlońską, jagnięciną podhalańską czy jabłkami łąckimi, kilkunastu śmiałków sprawdzało swoja wiedzę na temat tych produktów w quizach i konkursach.
Również dla dzieci przygotowano puzzle edukacyjne z mapą Małopolski, na której naniesione zostały małopolskie produkty regionalne.
Zwycięzcy konkursów, związanych oczywiście z produktami, honorowani byli zaś nagrodami prezentującymi nasze regionalne przysmaki.