W najbliższy weekend do Zatora!!!!
Zasmakuj w Małopolsce
Na ile sposobów można przygotować Karpia zatorskiego? Czy można zrobić z Karpia smakowity deser? Na te i inne pytania dotyczące tej królewskiej ryby będą mogli odpowiedzieć wszyscy, którzy w najbliższy weekend wybiorą się do Zatora. Przez 2 dni w Zatorze niepodzielnym władca będzie karp, gdzie na Rynku odbywać się będzie tradycyjne już Święto Karpia Zatorskiego. W najbliższa niedzielę 7 lipca br. podczas Święta wszyscy mieszkańcy tych terenów oraz liczni goście będą mieli okazję do posmakowania nie tylko Karpia zatorskiego, ale też wszystkich innych małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie sposobność do degustacji oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, jagnięciny podhalańskiej, jabłek łąckich, kiełbasy lisieckiej, czy właśnie karpia zatorskiego.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywać będą się liczne konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane będą z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska
Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów. ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!