Kiełbasa Lisiecka posmakowała!
Przepiękna pogoda przywitała wszystkich, którzy wczoraj wybrali się na Święto Kiełbasy Lisieckiej. Na Lisieckim rynku było jak za dawnych lat !!! Jak wspominali wczoraj mieszkańcy Liszek z dziada pradziada – właśnie tak wyglądały niedziele – po mszy świętej na rynku można było kupić kiełbasę, która najlepiej smakowała z miejscowa kukiełką (zarejestrowaną obecnie jako produkt tradycyjny). Właśnie wczoraj na Lisieckim rynku swoją kolejną odsłonę miała kampania „Zasmakuj w Małopolsce”. Celem kampanii jest przybliżenie mieszkańcom Małopolski i przybywającym do naszego regionu gościom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Malopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska. Gospodarze imprezy postarali się zachęcić do udziału licznych wystawców, w tym kilku producentów małopolskich produktów tradycyjnych. Stąd tez każdy, kto zasmakował w małopolskich rarytasach miał okazje nabyć je również do domu.
„Zasmakuj w Małopolsce” to akcja edykacyjno-promocyjna, która poprzez animacje na stoisku, liczne konkursy i quizy dla publiczności, a przede wszystkim przez degustację naszych małopolskich przysmaków przybliża Małopolanom bogactwo regionu. W trakcie, gdy zgromadzona publiczność mogła delektować się oscypkiem, chlebem prądnickim z bryndzą podhalańską, obwarzankiem krakowskim, kiełbasą lisiecką, karpiem zatorskim, suską sechlońską, jagnięciną podhalańską czy jabłkami łąckimi, kilkunastu śmiałków sprawdzało swoja wiedzę na temat tych produktów w quizach i konkursach. Bardzo aktywna była młodzież, która z zapałem czytała broszury i ulotki nt. produktów regionalnych chcąc później pochwalić się swoją wiedzą. Również dla dzieci przygotowano puzzle edukacyjne z mapą Małopolski, na której naniesione zostały małopolskie produkty regionalne. Zwycięzcy konkursów, związanych oczywiście z produktami, honorowani byli zaś nagrodami prezentującymi nasze regionalne przysmaki.