Czy tradycyjna krajana Kiełbasa Lisiecka jest dobrym absadorem okolic Krakowa ?
Czy tradycyjna krajana Kiełbasa Lisiecka jest dobrym absadorem okolic Krakowa ??? Wszyscy, którzy chcą się o tym przekonać powinni w najbliższą niedzielę 16 czerwca br. przybyć na lisiecki Rynek, gdzie odbywać się będzie Święto Kiełbasy Lisieckiej. W miejscu, gdzie od XIX wieku odbywały się tradycyjne jarmarki, na których głównym produktem była właśnie kiełbasa Lisiecka znów pojawią się liczne stoiska i kramy. Podczas trzeciego już Święta kiełbasy lisieckiej wszyscy mieszkańcy tych terenów oraz liczni goście będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie sposobność do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej, jabłek łąckich, czy właśnie kiełbasy Lisieckiej.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywać będą się liczne konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane będą z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska
W tym roku już trzykrotnie mieszkańcy regionu mieli okazję do spotkań ze smakami Małopolski - 28 kwietnia w Racławicach, 5 maja w Łososinie Dolnej i 12 maja w Łącku.