Czy zakwitły już słynne łąckie jabłonie ???
Czy zakwitły już słynne łąckie jabłonie ??? Wszyscy, którzy chcą się o tym przekonać powinni w najbliższy weekend udać się do Łącka, gdzie przez dwa dni 11 i 12 maja br. odbywać się będzie doroczne Święto Kwitnącej Jabłoni. W niedzielę 12 maja przy amfiteatrze na Jeżowej stanie stoisko Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”. Podczas dorocznego Święta kwitnącej jabłoni wszyscy mieszkańcy Kotliny Łąckiej, sadownicy oraz liczni goście będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie okazja do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej czy rodzimych dla tych stron jabłek łąckich.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywać będą się liczne konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane będą z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska
W tym roku już dwukrotnie mieszkańcy regionu mieli okazję do spotkań ze smakami Małopolski - 28 kwietnia w Racławicach i 5 maja w Łososinie Dolnej.