Małopolskie rarytasy w Łososinie Dolnej
Piękna majowa pogoda towarzyszyła XX już Świętu Kwitnących Sadów w Łososinie Dolnej (5 maja br.), gdzie miała miejsce druga tegoroczna odsłona kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”. Celem kampanii jest przybliżenie mieszkańcom Małopolski i przybywającym do naszego regionu gościom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Malopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska.
Przy dźwiękach ludowych melodii, w otoczeniu kwitnących sadów, licznie przybyli mieszkańcy Łososiny Dolnej i okolic oraz goście mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych. „Zasmakuj w Małopolsce” to akcja edykacyjno-promocyjna, która poprzez animacje na stoisku, liczne konkursy i quizy dla publiczności, a przede wszystkim przez degustację naszych małopolskich przysmaków przybliża Małopolanom bogactwo regionu. W trakcie, gdy zgromadzona publiczność mogła delektować się oscypkiem, chlebem prądnickim z bryndzą podhalańską, obwarzankiem krakowskim, kiełbasą lisiecką, karpiem zatorskim, suską sechlońską, jagnięciną podhalańską czy jabłkami łąckimi, kilkunastu śmiałków sprawdzało swoja wiedzę na temat tych produktów w quizach i konkursach. W pierwszym wczorajszym konkursie swoja wiedzę na temat polityki jakości żywności sprawdzili m.in. Proboszcz miejscowej parafii w Łososinie Dolnej, czy poseł Andrzej Czerwiński. Wszyscy bawili się świetnie degustując przy tym małopolskie przysmaki. Również dla dzieci przygotowano puzzle edukacyjne z mapą Małopolski, na której naniesione zostały małopolskie produkty regionalne. Zwycięzcy konkursów, związanych oczywiście z produktami, honorowani byli zaś nagrodami prezentującymi nasze regionalne przysmaki.