Zasmakuj w Małopolsce!
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, krap zatorski,bryndza podhalańska, oscypek, redykołka
Chronione Oznaczenie Geograficzne: jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska
Wiedza wśród mieszkańców regionu na ten temat jest jednakże niewielka. Dostrzegając zatem potrzebę zwiększenia świadomości mieszkańców Małopolski i przybywających do regionu gości na temat produktów regionalnych, Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Małopolskiego zaplanował w 2013 r. kontynuację rozpoczętej już w 2012 r. kompleksowej kampanii promującej małopolskie produkty regionalne pn. „Zasmakuj w Małopolsce”.
Już 28 kwietnia br. w Racławicach zapraszamy na pierwsze spotkanie z tym, co może poszczycić sie mianem „specialite de la maison de Małopolska”.
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty. Imprezy, na których znajdziecie Państwo stoisko Małopolski:
Dodatkowo podobnie, jak w roku poprzednim stoisko Województwa prezentujące kampanię obecne było już na targach Grüne Woche 2013 w Berlinie (18-27.01.2013 r.), Regionalia 2013
w Warszawie w dniach 19-21 kwietnia 2013 r. - V edycja przedsięwzięcia pod nazwą Lista Produktów Tradycyjnych, i będzie jeszcze obecne podczas targów:
- Smaki Regionów w Poznaniu w dniach 21-24 września 2013 r.,
- Natura Food w Łodzi w dniach 11-13 października 2013 r.
Patronat medialny: