Zasmakuj w Małopolsce!
W dniach 14-16 listopada br. w Krakowie podczas targów Salon Produktów Regionalnych połączonych z targami HORECA-GASTROFOOD miała miejsce ostatnia w tym roku odsłona promocji małopolskich produktów regionalnych „Zasmakuj w Małopolsce”. Restauratorzy, hotelarze, ale i rzesza zwiedzających miała okazję zapoznać się z tym, co w Małopolsce najlepsze, z małopolskimi produktami regionalnymi. W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali już 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś” i od niedawna jagnięcina podhalańska
Dziękujemy za odwiedzenie naszego stoiska ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!