Smakowita Małopolska na SMAKACH REGIONÓW i POLAGRAFOOD 2012
W dniach 6-9 października 2012 r. w Poznaniu odbywały się Targi SMAKI REGIONÓW połączone z POLAGRAFOOD. Małopolska po raz pierwszy zorganizowała swoje stoisko podczas tej imprezy i … została laureatem konkursu „Najciekawsza Promocja Regionu na targach Smaki Regionów 2012” za atrakcyjną formę promocji regionu, produktów tradycyjnych
i dziedzictwa kulturowego!
Na stoisku województwa „Zasmakuj w Malopolsce” znalazły się same rarytasy: suska sechlońska wraz z polędwicą nadziewaną suską prezentowane przez LGD Na Śliwkowym Szlaku; naturalne tłoczone soki owocowe, owocowo-warzywne oraz wina i okowity owocowe oferowane przez Tłocznię Maurer; kapusta po góralsku, tarcioki i hałuski promowane przez Podhalańską LGD; strząska, koziołki siedliszowskie, żurek na zakwasie, smalec domowy, ogórki kiszone, tradycyjny chleb wiejski, ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, ciasto drożdżowe z orzechami i powidłem węgierkowym, ciasto drożdżowe z kruszonką autorstwa LGD Zielony Pierścień Tarnowa; kołacz jurajski, pieczona jagnięcina olkuska, nalewka „czar pustyni” i wędzone pstrągi prezentowane przez LGD Nad Białą Przemszą oraz oczywiście oscypki, bryndza, gołki i korbacze, o których wszystkim zainteresowanym opowiadał osobiście Kazimierz Furczoń.
Podczas oficjalnego otwarcia, ogłoszono również laureatów Medali Targów „Smaki Regionów”. Wśród nich znaleźli się producenci doskonałych serów, wędlin, olejów, alkoholi oraz wypieków i lodów. Konkurs skierowany był do działających na obszarze Unii Europejskiej osób fizycznych, przedsiębiorstw, instytucji publicznych, samorządów, organizacji pozarządowych, a jego celem było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej.
Z terenu Małopolski medal otrzymała Bacówka Towary Tradycyjne z Rajbrotu za produkt szynka naturalna. Oprawę artystyczną ceremonii zapewniła kapela góralska „WATRA” z Czarnego Dunajca, która była również obecna na stoisku Małopolski.
Jak co roku podczas targów POLAGRAFOOD Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosili laureatów nagród PERŁA w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Z Małopolski PERŁY otrzymały produkty:
· bryndza podhalańska – Kazimierz Furczoń, Bacówka u Kazka z Leśnicy,
· pasztet z dziczyzny – Bacówka Towary Tradycyjne z Rajbrotu,
a w kategorii potrawa:
· ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuście – Maria Olczyk, Dom Weselny „Akropol”
z Gorlic.
Małopolscy producenci aktywnie brali też udział w zorganizowanej przez Kancelarię Prezydenta RP Forum debaty publicznej pt. „Czy produkt lokalny musi być niszowy”. Podczas niej żywo dyskutowano problemy producentów, rolników z wymogami prawnymi dotyczącymi sprzedaży bezpośredniej, a także podkreślano rolę dobrej promocji produktów lokalnych i regionalnych.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swoich stoiskach promowało polskie produkty regionalne, posiadające oznakowania UE „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”, w tym m.in. małopolskie jabłka łąckie oraz produkty ekologiczne.
W trakcie targów odbyła się też jak co roku Gala programu „Poznaj Dobrą Żywność”, podczas której Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył ponad 40 polskim producentom znaki programu. Również w tym programie uhonorowani znakami „PDŻ” zostali małopolscy producenci: Sądecki Bartnik A.i J.Kasztelewicz ze Stróż oraz Piekarnia „Złoty Kłos” z Dobczyc.
Jako uzupełnienie ekspozycji targowych z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej prowadzonej przez UE podczas targów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi otworzył wystawę prezentującą ewolucję i dokonania WPR.
O sukcesach Małopolan można poczytac równiez na następujących stronach internetowych:
http://www.mtp.pl/all/pl/news/kulinarne_dziedzictwo_docenione/
http://www.mtp.pl/all/pl/news/medale_targow_smaki_regionow_przyznane/