Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Smakowita Małopolska na SMAKACH REGIONÓW i POLAGRAFOOD 2012

10.10.2012

W dniach 6-9 października 2012 r. w Poznaniu odbywały się Targi SMAKI REGIONÓW połączone z POLAGRAFOOD. Małopolska po raz pierwszy zorganizowała swoje stoisko podczas tej imprezy i … została laureatem konkursu „Najciekawsza Promocja Regionu na targach Smaki Regionów 2012” za atrakcyjną formę promocji regionu, produktów tradycyjnych
i dziedzictwa kulturowego!

Na stoisku województwa „Zasmakuj w Malopolsce” znalazły się same rarytasy: suska sechlońska wraz z polędwicą nadziewaną suską prezentowane przez LGD Na Śliwkowym Szlaku; naturalne tłoczone soki owocowe, owocowo-warzywne oraz wina i okowity owocowe  oferowane przez Tłocznię Maurer; kapusta po góralsku, tarcioki i hałuski promowane przez Podhalańską LGD; strząska, koziołki siedliszowskie, żurek na zakwasie, smalec domowy, ogórki kiszone, tradycyjny chleb wiejski, ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, ciasto drożdżowe z orzechami i powidłem węgierkowym, ciasto drożdżowe z kruszonką autorstwa LGD Zielony Pierścień Tarnowa; kołacz jurajski, pieczona jagnięcina olkuska, nalewka „czar pustyni” i wędzone pstrągi prezentowane przez LGD Nad Białą Przemszą oraz oczywiście oscypki, bryndza, gołki i korbacze, o których wszystkim zainteresowanym opowiadał osobiście Kazimierz Furczoń.

 

Podczas oficjalnego otwarcia, ogłoszono również laureatów Medali Targów „Smaki Regionów”. Wśród nich znaleźli się producenci doskonałych serów, wędlin, olejów, alkoholi oraz wypieków i lodów. Konkurs skierowany był do działających na obszarze Unii Europejskiej osób fizycznych, przedsiębiorstw, instytucji publicznych, samorządów, organizacji pozarządowych, a jego celem było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej.
Z terenu Małopolski medal otrzymała Bacówka Towary Tradycyjne z Rajbrotu za produkt szynka naturalna. Oprawę artystyczną ceremonii zapewniła kapela góralska „WATRA” z Czarnego Dunajca, która była również obecna na stoisku Małopolski.

Jak co roku podczas targów POLAGRAFOOD Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosili laureatów nagród PERŁA w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Z Małopolski PERŁY otrzymały produkty:

·         bryndza podhalańska – Kazimierz Furczoń, Bacówka u Kazka z Leśnicy,

·         pasztet z dziczyznyBacówka Towary Tradycyjne z Rajbrotu,

a w kategorii potrawa:

·         ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuścieMaria Olczyk, Dom Weselny „Akropol”
z Gorlic.

Małopolscy producenci aktywnie brali też udział w zorganizowanej przez Kancelarię Prezydenta RP Forum debaty publicznej pt. „Czy produkt lokalny musi być niszowy”. Podczas niej żywo dyskutowano problemy producentów, rolników z wymogami prawnymi dotyczącymi sprzedaży bezpośredniej, a także podkreślano rolę dobrej promocji produktów lokalnych i regionalnych.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swoich stoiskach promowało polskie produkty regionalne, posiadające oznakowania UE „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”, w tym m.in. małopolskie jabłka łąckie oraz produkty ekologiczne.

W trakcie targów odbyła się też jak co roku Gala programu „Poznaj Dobrą Żywność”, podczas której Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył ponad 40 polskim producentom znaki programu. Również w tym programie uhonorowani znakami „PDŻ” zostali małopolscy producenci: Sądecki Bartnik A.i J.Kasztelewicz ze Stróż oraz Piekarnia „Złoty Kłos” z Dobczyc.

Jako uzupełnienie ekspozycji targowych z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej prowadzonej przez UE podczas targów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi otworzył wystawę prezentującą ewolucję i dokonania WPR.

O sukcesach Małopolan można poczytac równiez na następujących stronach internetowych:

http://www.mtp.pl/all/pl/news/kulinarne_dziedzictwo_docenione/

http://www.mtp.pl/all/pl/news/medale_targow_smaki_regionow_przyznane/

 


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009