Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zasmakuj w Małopolsce na Festiwalu Zielononóżki

08.10.2012

Kampania promująca małopolskie produkty regionalne „Zasmakuj w Małopolsce” tym razem pojawiła się w Proszowicach podczas II Małopolskiego Festiwalu Zielononóżki.  Jak podkreślił podczas uroczystego otwarcia imprezy Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak Festiwal jest już przedsięwzięciem z tradycją, ponieważ jest to druga edycja tego Święta w Proszowicach.

Zielononóżka kuropatwiana, to stara polska rasa kur, która posiada charakterystyczne oliwkowo zielone nogi i kuropatwiane ubarwienie piór. Jaja od zielononóżek chwalone są jako pożywienie z małą zawartością cholesterolu. Podczas imprezy przybyli goście mogli nie tylko obejrzeć najpiękniejsze kury tej rasy, lecz także skosztować potraw przygotowanych przez miejscowe koła gospodyń wiejskich. Obecni na festiwalu oprócz kurek zielononóżek mogli podziwiać także inne gatunki ptaków, w tym m.in. gołębie ozdobne i pocztowe. Organizatorzy przedsięwzięcia gorąco zachęcali do hodowli zielonożek ze względu na walory smakowe, ale i przede wszystkim zdrowotne. Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełniały skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:

Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski

Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś” .

 


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009