Zasmakuj w Małopolsce na Festiwalu Zielononóżki
Kampania promująca małopolskie produkty regionalne „Zasmakuj w Małopolsce” tym razem pojawiła się w Proszowicach podczas II Małopolskiego Festiwalu Zielononóżki. Jak podkreślił podczas uroczystego otwarcia imprezy Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak Festiwal jest już przedsięwzięciem z tradycją, ponieważ jest to druga edycja tego Święta w Proszowicach.
Zielononóżka kuropatwiana, to stara polska rasa kur, która posiada charakterystyczne oliwkowo zielone nogi i kuropatwiane ubarwienie piór. Jaja od zielononóżek chwalone są jako pożywienie z małą zawartością cholesterolu. Podczas imprezy przybyli goście mogli nie tylko obejrzeć najpiękniejsze kury tej rasy, lecz także skosztować potraw przygotowanych przez miejscowe koła gospodyń wiejskich. Obecni na festiwalu oprócz kurek zielononóżek mogli podziwiać także inne gatunki ptaków, w tym m.in. gołębie ozdobne i pocztowe. Organizatorzy przedsięwzięcia gorąco zachęcali do hodowli zielonożek ze względu na walory smakowe, ale i przede wszystkim zdrowotne. Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełniały skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś” .