Za nami finał I edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych!! !
W dniu 2 października br. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbył się finał
I edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Konkurs realizowany był przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddziałw Krakowie na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do konkursu przystąpili uczniowie szkół z całej Polski. W sumie zgłoszono 51 potraw, z czego do ścisłego finału zakwalifikowano 10. Podczas wczorajszego finału pomysłodawcy tych 10 przepisów musieli przygotować wymyślone przez siebie potrawy i je zaprezentować szacownemu jury. Wszystkie 10 zakwalifikowanych do ścisłego finału potraw zasługuje na wyróżnienie – autorzy tych przepisów starali się wykorzystać jak największa liczbę zarejestrowanych produktów regionalnych, dając tym samym wyraz temu, że produkty regionalne w ogromnej większości mogą być konsumowane zarówno same, jak i stanowić bazę lub składnik innych bardziej skomplikowanych potraw. Rekordzistom udało się zastosować w swoim przepisie aż 7 produktów regionalnych. Na uwagę zasługuje fakt, iż spośród małopolskich produktów regionalnych prawie wszystkie, łącznie z oczekującą na ostateczną rejestracje jagnięciną podhalańską, stanowiły składniki wymyślonych potraw.
Laureaci konkursu:
I miejsce – Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko-kwaśną cukinią - reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
II miejsce – Karp zatorski w pistacjowym chruście podany na warzywnym julienne wraz z uszkami
z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi – reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomicznych
nr 9 z Wrocławia
III miejsce – Polędwiczka pieczona z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podana
z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu
z wiśniami nadwiślankami