Trzyciąż zasmakował w ziemniaku !!!
W ostatnim dniu września w promieniach jesiennego słońca odbyło się w Trzyciążu VI Święto ziemniaka. Impreza organizowana wspólnie przez Gminę Trzyciąż i Lokalną Grupę Działania „Nad Białą Przemszą” przyciągnęła tłumy mieszkańców i przyjezdnych gości. Zgromadzona publiczność miała okazję do podziwiania największych i najdziwniejszych bulw ziemniaczanych, uczestniczyć w nadprzemszańskim festiwalu smaków, a także zakosztować małopolskich rarytasów, czyli produktów regionalnych. Na małopolskim stoisku znalazły się, podobnie jak na poprzednich imprezach, same przysmaki, którymi szczyci się nasz region - oscypek, bryndza podhalańska, chleb prądnicki, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, karp zatorski czy jabłka łąckie.
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane
z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełniały skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś” .