Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kolorowa XXVIII Babiogórska Jesień w Zawoi!

24.09.2012

XXVIII już Babiogórska Jesień w Zawoi była jak zawsze kolorowa, rozśpiewana i roztańczona, a do tego pysznie smakowała tym, co w Małopolsce najlepsze. Stoisko „Zasmakuj w Małopolsce” towarzyszyło w miniony weekend występom zespołów góralskich prezentujących swój wieloletni dorobek, a dzięki obrzędom związanym z Redykiem jesiennym wszyscy goście Podbabiogórskich okolic mieli okazję do zapoznania się z tradycyjnymi obrzędami góralskimi związanymi z wyrobem oscypków, bryndzy czy redykołek. Degustacją tych tradycyjnych dla tych rejonów produktów wzbogacona o pozostałe małopolskie rarytasy, czyli suską sechlońską, kiełbasę lisiecką, chleb prądnicki, obwarzanka krakowskiego, karpia zatorskiego czy jabłka łąckie stanowiła kanwę dla zabawnych scenek aktorskich, dzięki którym zgromadzona publiczność miała możliwość zapoznania się z polityką jakości produktów żywnościowych prowadzoną przez Unię Europejską. Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi.

 

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:

Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski

Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś” .


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009