Piękny Jaś i Charsznicka Kapusta królowały w ostatni weekend w Małopolsce
W iście letniej atmosferze odbyła się w niedzielę, 9 września 2012 r., koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej 2012. Jak co roku już od 18 lat Charsznica świętuje plony swego tradycyjnego produktu – kapusty. Licznie zgromadzeni dostojni goście złożyli podziękowania dla ustępującej Kapuścianej Pary Królewskiej, Pani Doroty Kity i Pana Tomasza Czerwika. Koronacji Kapuścianej Pary Królewskiej A.D. 2012, Pani Beata Kłucińska i Pan Marcin Garus, dokonali: Minister Sprawiedliwości, Jarosław Gowin oraz Marszałek Województwa Małopolskiego, Marek Sowa. Po koronacji Kapuściana Para Królewska zapoczątkowała degustacje rozlicznych specjałów kapuścianych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Zgromadzona publiczność mogła nie tylko degustować rodzime dla tych stron potrawy z kapusty, lecz także miała okazję zapoznać się z włoskimi smakami, do których przekonywał ze sceny Paolo Cozza. Całości kulinarnych doznań dopełniało stoisko Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”, na którym można było degustować małopolskie produkty regionalne. Degustacjom małopolskich rarytasów towarzyszyły liczne quizy i konkursy związane
z tymi produktami. Wszystko to, aby zapoznać mieszkańców regionu z bogactwem Małopolski.
W Zakliczynie zaś przysmaki regionu towarzyszyły fasolowym specjałom. „Piękny Jaś” podawany na wiele rozmaitych sposobów był głównym bohaterem Święta fasoli. Rejon Zakliczyna to fasolowe zagłębie Małopolski. To wywodzący się z tego rejonu rolnicy zarejestrowali pod znakiem „Chronione oznaczenie geograficzne” fasolę „Piękny Jaś”.
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.