Kapusta a może fasola – zdecyduj sam !!!
Już w najbliższy weekend ponownie będą mieli Państwo możliwości skosztowania najlepszych przysmaków Małopolski. Tym razem małopolskie stoisko obfitujące w regionalne przysmaki zawita do Charsznicy, gdzie dokona się koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej A.D. 2012, czyli najlepszych producentów kapusty, oraz do Zakliczyna, gdzie będzie można skosztować fasoli Piękny Jaś przyrządzonej na 100 sposobów. Degustacjom małopolskich produktów regionalnych towarzyszyć będą liczne quizy i konkursy związane z tymi produktami. Wszystko to, aby zapoznać Państwa
z bogactwem naszego regionu.
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.