Zasmakuj w Małopolsce po trzykroć!!!
Najbliższy weekend będzie obfitował w możliwości skosztowania najlepszych przysmaków Małopolski. Porąbka Uszewska w gminie Dębno, Pobiednik w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce i wreszcie Czernichów to miejsca, gdzie juz w niedziele 2 września 2012 r. spotkacie Państwo stoisko „Zasmakuj w Małopolsce”. Degustacje małopolskich produktów regionalnych towarzyszyć będą korowodowi najpiękniejszych w województwie wieńców dożynkowych (Porąbka Uszewska), ekspozycji najlepszych w Małopolsce warzyw (Pobiednik), czy wreszcie rozchodzącemu się wokół aromatowi kiełbasy Lisieckiej (Czernichów).
Degustacjom małopolskich przysmaków towarzyszyć będą quizy i konkursy związane z tymi produktami. Wszystko to, aby zapoznać Państwa z bogactwem naszego regionu.
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.