Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zasmakuj w Małopolsce na Małopolskim Festiwalu Smaku

27.08.2012

Zasmakuj w Małopolsce

Jak co roku, ostatni weekend wakacji to spotkanie Krakusów i licznych turystów z najlepszymi smakami Małopolski. W miniony weekend na krakowskim Placu Wolnica odbył się Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, podczas którego po raz kolejny można było odwiedzić stoisko Województwa z tym, co w Małopolsce najlepsze – małopolskimi produktami regionalnymi. Degustacjom małopolskich przysmaków – oscypka, bryndzy, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jabłek łąckich – towarzyszyły konkursy i quizy. Ich bohaterami były właśnie małopolskie produkty regionalne.

Mimo deszczowej niedzieli tłumy gości kosztowały małopolskich specjałów. Dzieci zaś mogły spróbować swoich sił w układaniu puzzli prezentujących mapę Małopolski z zaznaczeniem miejsc pochodzenia poszczególnych produktów regionalnych.

Na zakończenie Festiwalu Marszalek Województwa Małopolskiego Marek Sowa wręczył laureatom nagrody.

W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:

Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski

Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”

Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty. Imprezy, na których znajdziecie Państwo stoisko Małopolski:

 

 Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów. ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!

 

SR KSOW, 27.08.2012 r.

 


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009